Historie van het pand

De Balie

Behandelkamer 1

Huize Klein Profijt

De kliniek is gevestigd in een voormalige vlasboerderij. De eerst bekende eigenaar van het pand is Jacobus Tromer (geboren in 1747). Hij was baljuw, schout en secretaris. Na zijn overlijden komt het huis in het bezit van zijn kleinkinderen en in de akte van de notaris wordt voor het eerst over “Huize Klein Profijt” gesproken. In de 19de eeuw wordt het huis vooral bewoond door boeren die zich bezighielden met de telen van vlas.
In 1846 wordt de woning, huis, tuin en erve verkocht aan A. Schepman, burgemeester en secretaris van Rhoon.

Eind 19de eeuw wordt er in Rhoon steeds minder vlas geteeld en wordt het huis voor een lange periode bewoond door huisartsen. Dokter IJsendoorn kocht het huis in 1899 en ook zijn opvolgers J. Fotein en L. Smit woonden in dit huis.
Als praktijk werd een deel van het huis gebruikt.

In de 1973 was het huis in een slechte staat en de familie Dirkzwager kocht het pand en liet het grondig opknappen.
In 1985 werd het pand gekocht door de huidige bewoners en een jaar later werd op 15 juli de dierenartsenpraktijk geopend. In 2004 werd de praktijk flink uitgebreid en teruggebracht in de “oude stijl”. Bijna de gehele “vlasschuur” wordt nu gebruikt als praktijkruimte.
In de periode 1998-2003 werd ook het gehele woonhuis gerestaureerd. Niet alleen het dak werd vervangen maar ook alle vloeren en wanden werden m.b.v. oude bouwmaterialen weer in de oude staat hersteld. Zelfs de houten binnenluiken konden weer worden aangebracht.
Het pand is opgenomen in het register voor Rijksmonumenten.

Op 15 juli 1987 opende Dierenkliniek den Otter voor het eerst haar deuren, In 2012 bestond de praktijk dus 25 jaar.