Castratie

Waarom castreren?
Mocht u uw kater niet als dekkater willen gebruiken, dan is het verstandig uw kater te laten castreren. Op u rust namelijk wel de verantwoordelijkheid voor uw kater en zijn daden. Katten zijn alles behalve monogaam. Iedere beschikbare poes, of de poes die per ongeluk ontsnapt is, kan door hem gedekt worden. En zo ontstaat er een kattenoverschot.
Ook het gedrag van een ongecastreerde kater is vaak aanleiding voor castreren.
Als katers geslachtsrijp worden maken ze soms enorme zwerftochten om krolse poezen te vinden, hierbij proberen ze ook hun territorium te verdedigen door te vechten met andere katten.
Om hun territorium af te bakenen en om poezen aan te trekken sproeien zij zowel binnen als buiten. En de urine van een ongecastreerde kater heeft een penetrante, vervelende lucht.

Wanneer castreren?
In overleg met uw dierenarts kunt u beslissen op welke leeftijd u tot deze ingreep overgaat. Een leeftijdsgrens voor het seksueel actief worden is niet te geven, dit is rasgebonden, seizoens gebonden en afhankelijk van de levensomstandigheden.
De gemiddelde leeftijd waarop katers gecastreerd worden ligt tussen de 6 maanden en een jaar.

De operatie
De operatieve ingreep is in principe het verwijderen van de geslachtsorganen.
Onder gehele narcose worden door een klein sneetje in het balzakje de testikels verwijderd. Hechtingen zijn hierbij niet nodig.