Voeding

Voeding

De huidige huiskat stamt af van de wilde kat en is nog altijd een echte vleeseter.
Voor een kat is het noodzakelijk om bepaalde eiwitten en vetten via dierlijke producten binnen te krijgen. Het darmkanaal is veel te kort om plantaardig materiaal goed te kunnen verteren en er de benodigde voedingsstoffen uit te halen. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze.

Voeding voor de kitten
Tijdens de eerste maanden heeft de kitten voeding nodig met extra veel voedingstoffen omdat ze in de groei zijn . In principe bevatten alle goede kattenvoeders op energiebasis voldoende voedingstoffen voor jonge groeiende kittens. Het beste is de voeding de eerste 6 maanden te verdelen over drie tot vier porties per dag.
Na 6 maanden heeft de kitten al 75% van het volwassen lichaamsgewicht bereikt. Vanaf dan kunnen ze ook minder vaak per dag gevoerd worden (2 keer) en mag het voer wat minder energie bevatten. Voeding voor de volwassen kat is dan toereikend.

kat_voedingVoeding voor de volwassen kat
Welke hoeveelheid u moet geven aan een volwassen kat hangt af van de activiteit van de kat, van zijn gewicht en van het merk voer dat u koopt. Stem de hoeveelheid voer af op de conditie van de kat (u moet goed de ribben kunnen voelen). Bedenk dat als u zowel brok als blikvoer geeft, dit samen niet de dagelijkse behoefte mag overschrijden.
Volwassen katten die gecastreerd worden hebben daarna meer kans om dik te worden. Dit komt omdat de energiebehoefte afneemt, terwijl de neiging om meer te eten toeneemt. De voeding moet dus direct na de castratie aangepast worden.

Voeding voor de oudere kat
Vanaf een jaar of zeven, acht is uw kat ‘senior’. Van af die leeftijd kunnen allerlei verouderingsprocessen een rol gaan spelen en is het verstandig om hier met de voeding alvast op in te spelen.
Senioren bewegen soms minder wat kan leiden tot overgewicht. In seniorenvoer zit minder energie en het bevat het minder zouten om hart en nieren te ontlasten.

Voeding voor de zieke of herstellende kat
Dieetvoeders zijn speciaal bedoeld voor zieke of herstellende katten.
Ze kunnen helpen bij o.a. darm-, blaas-, hart, en nieraandoeningen.
Deze voedingen moet aan strenge eisen voldoen. Dat maakt dat ze over het algemeen iets duurder zijn. Deze zijn uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar en worden door de dierenarts gericht voorgeschreven.