Hamster

DE HAMSTER

hamster2Hamsters zijn nachtdieren, overdag zijn ze slechts korte periodes actief. Om ze tam te maken moet men ze al vanaf jonge leeftijd regelmatig vastpakken.
Oudere hamsters gaan soms in winterslaap, dit kan gebeuren als de omgevingstemperatuur langere tijd lager is dan 8-10 graden.
Een goudhamster kan tot 3 jaar oud worden.
Russische Dwerghamsters worden meestal niet ouder dan 2 jaar.

Huisvesting
Hamsters zijn erg vechtlustig, goudhamsters reageren vaak agressief op soortgenoten en worden dus het beste alleen gehouden. Russische dwerghamsters kunnen wel in paartjes gehouden worden mits ze samen opgroeien.
De kooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Let op dat de tralies van de kooi niet geplastificeerd zijn. De hamster speelt graag dus plaats speelgoed in de kooi zoals een molentje, een huisje, toiletrolletje.

Voeding
Hamsters zijn omnivoren (alleseters). Hooi is het belangrijkste onderdeel van hun voeding, daarnaast mogen ze een compleet hamstervoer. Het is beter pelletvoer (biks) te geven dan gemengd voer. Uit gemengd voer snoept het dier namelijk de lekkerste dingen eruit. Ze mogen van pelletvoer 10-12 gram per dag per hamster.
Dit mag aangevuld worden met groente en fruit.

Voortplanting
Hamsters kunnen zich al voortplanten als ze 6 weken oud zijn.
De draagtijd is 15-17 dagen en ze krijgen 5-8 jongen per keer.
Vanaf 3 weken mogen de jonge hamsters weg bij de moeder.