Vuurwerk

Honden en vuurwerk

EEN MAAND LANG ELLENDE
Oud en Nieuw. En dus knallen maar. Vaak begint de ellende al voor in december; ook al is het verboden. Er zijn heel veel honden, die doodsbang zijn voor dat knallen. Sommige raken helemaal in de stress, slaan op hol of rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of ‘klem’ onder een bed of kast.
Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze honden gedaan wordt, omdat honden angst kunnen gaan ‘generaliseren’ . Dit houdt in dat als de hond in het begin bang is geworden van vuurwerk, het volgende vaak is, dat hij/zij bang wordt van onweer en andere harde geluiden, dichtslaande keukenkastjes of autodeuren etc.

ENKELE PRAKTISCHE TIPS OM MEE TE BEGINNEN
CD met vuurwerkgeluid
Het beste is om dieren te wennen aan geluid. Een CD met geluiden kan daar bij helpen. Debby Rijnders, Tinley gedragsdeskundige, heeft een CD uitgebracht met onweer en vuurwerk geluiden; samen met de CD ontvangt u een deskundige instructie.
Deze cd is in onze praktijk verkrijgbaar voor 9,95

Vuurwerkcursus
Sommige hondenscholen geven speciaal rond deze tijd van het jaar een cursus waar u uw dieren aan allerlei herrie kunt leren wennen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hondenschool in uw buurt.
Door middel van een Adaptil verdamper (voorheen D.A.P verdamper) die u in een stopcontact hangt of een Adaptil-halsband, worden feromonen uitgescheiden die uw hond helpen zich prettig te voelen. Deze feromonen komen overeen met de feromonen die een zogende teef verspreidt om haar pups op hun gemak te stellen. Ook volwassen dieren scheiden feromonen uit om zich prettig te voelen. Een kat doet dat bijvoorbeeld door kopjes te geven aan allerlei objecten in zijn leefomgeving. Daarbij blijven geuren achter waarbij de kat zich prettig voelt. Mensen kunnen deze feromonen niet waarnemen.
In periodes van stress zoals het vuurwerk rond nieuwjaar kunt u uw hond helpen zich prettig te voelen met behulp van deze feromonen. Daarbij moet u wel minimaal twee weken van te voren beginnen met de behandeling.
Voor de behandeling van honden met feromonen bij honden kunt u kiezen voor een Adaptil-verdamper of een Adaptil-halsband. Het voordeel van de halsband is dat de hond overal waar hij komt voordeel heeft van de feromonen.

adaptilAdaptil tabletten
De Adaptil tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke werkzamestoffen, GABA, L-theanine, L- Tryptophan en B-Vitamines. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk of onweer. De tabletten kunnen nog 2 uur voor de verwachte situatie toegediend worden . Deze tabletten werken in tegenstelling tot de andere ADAPTIL producten niet op feromoon basis. De positieve werking van de natuurlijke werkzame stoffen op het verminderen van angst is in vele wetenschappelijke en klinische studies bewezen. De Adaptil tabletten kunnen gebruikt worden in combinatie met een ADAPTIL verdamper, Halsband of Spray.

Voeding
RC%20CalmRoyal Canin heeft een volledige voeding (Calmdieet) waar ingrediënten in zitten die stressverminderend werken. Het calm dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Voor een optimaal resultaat moet hier een maand voor het vuurwerk mee gestart worden. Dit moet gegeven worden in plaats van de normale voeding van uw hond Royal Canin heeft een volledige voeding (Calmdieet) waar ingrediënten in zitten die stressverminderend werken.
Het calm dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Voor een optimaal resultaat moet hier een maand voor het vuurwerk mee gestart worden. Dit moet gegeven worden in plaats van de normale voeding van uw hond.

Behandeling met voedingssuplementen

doosjes[1]
Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken. Het bevat de werkzame stof L-Theanine.Ter ondersteuning bij vuurwerkangst moet Telizen vroegtijdig al ingezet worden,
Telizen kan een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk bij hond of kat. Zo zal een angstig dier zullen minder snel schrikken en zich sneller herstellen, waardoor het dier meer openstaat voor leerprocessen (zoals het afleren van dit angstgedrag!).

Ook kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden. Begin minimaal 4 weken voor de jaarwisseling met dit middel.
No stress Paste is 100% natuurlijk met L-tryptofaan en magnesium die belangrijk zijn voor het optimaal functioneren van de zenuwen en spieren. Het heeft een gunstig en kalmerend effect op de gemoedstoestand van hond of kat. Het reduceert stress zonder optreden van spierverslapping of vermindering van alertheid.
De pasta is smakelijk dus makkelijk in te geven via de mond van het dier. Inwerktijd van 40 minuten na toediening en heeft een werkingsduur van maar liefst 3 uur.

13389r5ds

Uit logeren
Een alternatief is, dat u uw hond brengt naar een plek waar niet of nauwelijks aan vuurwerk wordt gedaan. Bij familie of kennissen op het platteland bijvoorbeeld of in een pension dat in een rustig gebied ligt.

REGULIERE MEDICIJNEN

Medicijnen met de werkzame stof Acepromazine
In het verleden kregen honden met vuurwekangst vaak tabletjes met acepromazine erin(Vetranquil®, Calmivet®). Helaas is gebleken dat de uitwerking die deze tabletten op een dier hebben heel onvoorspelbaar is. Bij sommige honden wordt nauwelijks effect gezien, terwijl anderen al op de helft van de dosering uren onder zeil zijn.
Verder hebben deze tabletjes ook minder prettige bijwerkingen zoals: lopen met dronkemansgang, onderkoeling en bloeddrukdaling. Ook mag dit middel niet gegeven worden aan hele ouden en/of verzwakte dieren en bepaalde rassen bijv. collies, boxers en shelties. Tenslotte worden sommige honden juist extra gevoelig voor geluid en bij die honden heeft deze medicatie dus een averechtse werking (en door de spierslapte kunnen ze niet reageren op deze angst!).

Diazepam (Valium)
Een eventueel beter alternatief voor vetranquil is diazepam, een geneesmiddel dat als tranquillizer en spierverslapper ineen. Bij lage doseringen wordt de dagelijkse opwinding geremd, bij iets hogere doseringen wordt angst geremd. Hoge doseringen maken slaperig.Het werkt snel, doch helaas niet lang: het werkt binnen 1 tot 2 uur, maar helaas zwakt de maximale werking al af na 3 uur bij honden. Daarom moet meestal elke 8 uur een dosis worden toegediend.Ook kan het ene dier er heel sterk op reageren en het andere dier bijna niet. Het mag niet gegeven worden aan agresieve honden. En ook hier is het erg belangrijk de tabletten onder rustige omstandigheden toe te dienen (en niet als ze al helemaal gestresst zijn).

Alprazolam

Dit middel geeft minder sedatie. Het heeft een kalmerend effect en een angst-verlagend effect. Bovendien worden de dieren minder gevoelig voor geluiden. De tabletten kunnen meerdere keren op een dag en uiterlijk 1 uur voor het vuurwerk losbarst, gegeven worden. Alprazolam mag niet gebruikt worden bij dieren met nierfalen, leverfalen, drachtige of zogende dieren, dieren met verhoogde oogboldruk (glaucoom) of bij angstagressieve dieren. Alprazolam is uitsluitend in de kliniek verkrijgbaar.

Sileo

Sileo is een nieuw geregistreerd diergeneesmiddel voor angst voor geluiden bij de hond.  (nov. 2016)
In een lage dosering heeft het middel een anxiolytische werking, in hogere dosering een sedatie effect. Het doel is dan ook met een lage dosering een angst remmende werking te krijgen zonder dat het dier compleet versuft raakt. Het voordeel is dat het middel binnen 5-15 minuten na toediening werkt en een werkingsduur van 2-3 uur heeft. Als de angst terugkomt kan het middel dan ook na 2 uur opnieuw gegeven worden, dit kan tot 5 maal herhaald worden. Het zit gefomuleerd in een spuit met zeer plakkerige vloeistof met mintsmaak, welke aangebracht moet worden op het slijmvlies zover mogelijk achterin bek. Belangrijk: niet op of onder de tong, maar in slijmvliesplooi achterin wangzak.

zoetis_sileo_product_shot

Nog een aantal tips op een rij:

 • Is uw hond gechipt, en zijn de gegevens nog correct.
 • Laat u hond op tijd aangelijnd uit.
 • Zorg voor een veilige en goed afgesloten ruimte waaruit uw hond niet kan
  ontsnappen, mocht hij of zij in paniek raken.
 • Zet de radio aan. Zo kan de hond het vuurwerk niet horen.
 • Zorg dat de ruimte is geblindeerd. Lichtflitsen kunnen het probleem op deze manier in
  elk geval niet erger maken dan het al is.
 • Straf uw hond niet wanneer hij of zij angstig is. Op deze manier bevestigt u
  alleen maar dat er iets is om bang voor te zijn.
 • Troost uw hond niet en haal hem niet aan wanneer hij angstig is. U bekrachtigt /
  beloont op deze wijze het gedrag.
 • Geef uw hond zijn favoriete speeltjes en ga (bij voorkeur) ook zelf in deze kamer
  rustig aan het werk.
 • Negeer zelf ook de geluiden en speel actief met uw hond.
 • Gebruik medicatie strikt volgens de voorschriften.
 • Leer kinderen om geen vuurwerk naar dieren te gooien.

Voor overige vragen kunt u terecht op de praktijk.
Alvast een hele fijne jaarwisseling toegewenst!!