Voeding

Voeding

Er wordt de laatste jaren enorm veel onderzoek gedaan naar voeding voor de verschillende levensfases. Van pup tot oude hond hebben ze verschillende voedingsstoffen nodig. Met deze gegevens wordt dan het voer gemaakt. Maar dat is nog niet alles. Ook naar de smakelijkheid, de kwaliteit, de veiligheid en de houdbaarheid wordt uitgebreid gekeken. In de voeding moet de juiste balans gevonden worden tussen vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Niet te veel van het ene of te weinig van het andere. Het is een hele klus om de juiste voeding van de hond zelf samen te stellen. Het kan wel maar is behoorlijk ingewikkeld om dat samenstelling met de grondstoffen goed te krijgen. Bovendien is het bewerkelijk, is kans op fouten groot en is er sneller kans op bederf. Er zijn tegenwoordig goede complete voeders te koop waar alles in zit wat uw hond nodig heeft, in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Uitgebalanceerd dus. Op de verpakking van de voeding is dat te zien doordat er ‘volledig’ of ‘compleet’ op staat. Tussendoor mag de hond ook best wel een keer een extraatje krijgen. Geef hem dan echter liever een echte hondensnack en geen snoep voor mensen. Hier zit vaak te veel suiker en/of vet in.

Voeding voor de pup
Tijdens de eerste maanden zijn puppy’s uiterst actief en groeien ze ontzettend snel.
Hun voeding moet voldoen aan de uitzonderlijke energiebehoefte van de snelgroeiende pup. Er zijn verschillende merken puppyvoeding die aan deze eisen voldoen. Omdat niet ieder ras even lang pup is en even groot wordt, blijkt het moment van omschakelen naar volwassen voeding voor ieder ras anders. Het belangrijkste is dat ze tijdens de groei slank gehouden worden.

Voeding voor de volwassen hond
Hoeveel een volwassen hond moet eten is erg afhankelijk van het ras (actieve of rustige hond), de hoeveelheid dagelijkse beweging, leefomgeving en of de hond gecastreerd is.
De dosis voer per dag verschilt per merk. Op de varpakking staat een richtlijn, maar is vaak aan de ruime kant.

Voeding voor de oudere hond
Veel senioren bewegen minder. Op oudere leeftijd neemt de kans op gewrichtsklachten toe. Hierdoor zal een oudere hond minder lopen en dit kan leiden tot overgewicht. Seniorenvoeding bevat daarom minder energie zodat dit overgewicht kan voorkomen en het bevat ook minder zouten zoals natrium en fosfor om hart en nieren te ontlasten.
Sommige voeders bevatten zelfs extra voedingsstoffen voor het gewrichtskraakbeen, zodat de gewrichten langer soepel blijven.

Voeding voor de zieke of herstellende hond
Dieetvoeders zijn speciaal bedoeld voor de zieke of herstellende honden.
Ze kunnen helpen bij de genezing van onder andere darm- en blaasaandoeningen en ze kunnen ook zorgen dat de patiënt beter in balans komt en zich beter voelt, zoals bij hart- en nieraandoeningen.
Deze voeding moet aan strenge eisen voldoen. Dat maakt dat ze over het algemeen iets duurder zijn. Ze zijn uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar en worden door de dierenarts gericht voorgeschreven.