Chippen

Chippen
Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance uiteindelijk in asielen terecht. Van dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaar te vinden. Een halsbandje met adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief makkelijk verloren gaan. Bovendien brengt een halsband voor de kat risico’s met zich mee.

Gelukkig is er een unieke identificatiemethode: de elektronische chip. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De code kan met een scanner (afleesapparaat) worden afgelezen. Als je met het apparaat in de buurt van de chip verschijnt er een code op het scherm van het afleesapparaat. Met deze code kun je in de databank op het internet heel makkelijk de eigenaar traceren.

Nadat uw huisdier door de dierenarts van een chip is voorzien moet de code van de chip nog geregistreerd worden in een databank. Uw dierenarts vult daarvoor een formulier in met de gegevens van u, uw dier en het chipnummer en stuurt dit op naar de databank. Het is overigens wel belangrijk deze gegevens te wijzingen bij verhuizing of wijziging van telefoonnummer. De databank stuurt ter bevestiging van de registratie een bewijs van inschrijving.