Vuurwerk

Vuurwerkstress

Katten en vuurwerk

EEN MAAND LANG ELLENDE
Oud en Nieuw. En dus knallen maar. Vaak begint de ellende al voor in december; ook al is het verboden. Er zijn veel katten, die doodsbang zijn voor dat knallen. Sommige raken helemaal in de stress of rennen in blinde paniek drukke verkeerswegen over. Levensgevaarlijk! Andere kruipen diep weg in een hoek of ‘klem’ onder een bed of kast. Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze katten gedaan wordt.

*Onderschat niet jouw eigen invloed op het gedrag van de kat.
Als jij je gedraagt als of er niets aan de hand is en geen aandacht geeft aan het angstige gedrag van je kat, dan zal deze zich het snelst weer van de schrik herstellen.

Troosten van je kat als deze schrikt is in de ogen van jou kat een beloning en zal het angstige gedrag van je kat verergeren. Probeer ook niet je kat toch te voorschijn te lokken op zo’n moment, ook dit is aandacht.

Ga gewoon je gang en doe zo normaal mogelijk. Als je kat bang is, negeer hem dan, d.w.z. niet aankijken, niets tegen hem zeggen, niet aanraken. Dit klinkt misschien hard, maar zo laat je hem zien dat er niets is om bang voor te zijn.

Als je zelf opgewonden doet, slaat dat over op je kat, dus blijf zo rustig mogelijk. Daarentegen kan je, jou kat wel afleiden door met hem te gaan spelen.

*Zorg ervoor dat jou kat zich kan terugtrekken
Zorg ervoor dat jou kat zich kan terugtrekkenop een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.

*Laat de radio en/of tv aan staan
Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

*Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan
Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

*Houd ramen en deuren gesloten
Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten en vergeet het kattenluikje niet.

*Houd je kat binnen
Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Als je een kattenluikje hebt sluit dit dan goed af. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.

*Zorg dat je kat gechipt is
Zorg dat je kat gechipt is. Als je kat toch ontsnapt naar buiten, dan kan hij sneller worden opgespoord.

Als je kat erg bang is, kan het verstandig zijn om extra hulpmiddelen in te zetten:

feliway*Feromonentherapie
Feromomen zijn geruststellende geurstoffen en worden geproduceerd door de huid (zweet, talgklieren en slijmvliezen), de urinewegen en genitaliën. Bij de dierenarts is de Feliway feromonenverdamper verkrijgbaar. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van.
Je plaatst de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.

zylkene_75_mg

 

* Voedingssupplementen

Ook kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden. Begin minimaal 4 weken voor de jaarwisseling met dit middel.

 

No stress Paste is 100% natuurlijk met L-tryptofaan en magnesium die belangrijk zijn voor het optimaal functioneren van de zenuwen en spieren. Het heeft een gunstig en kalmerend effect op de gemoedstoestand van hond of kat. Het reduceert stress zonder optreden van spierverslapping of vermindering van alertheid.
De pasta is smakelijk dus makkelijk in te geven via de mond van het dier. Inwerktijd van 40 minuten na toediening en heeft een werkingsduur van maar liefst 3 uur.

13389r5ds


* Calm Dieet, Royal Canin

Er is nu ook een speciaal dieet voor katten ter ondersteuning in stress situaties. De belangrijkste
toevoegingen zijn een eiwitbouwsteen en een speciaal melkeiwit die via hun effect in de hersenen
helpen de symptomen van stress te verminderen.
Het duurt 1-2 weken voor er effect gezien kan worden.