Voortplanting

Voortplanting

Geslachtsrijp
Rammen zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 3 maanden. Het is dus belangrijk dat ze op die leeftijd gescheiden van voedsters zitten, tot ze de leeftijd bereiken dat ze gecastreerd kunnen worden. Voedsters zijn meestal iets later vruchtbaar dan rammen, maar ook bij voedsters kunt u voor de zekerhed het beste 3 maanden aanhouden om ze van rammen te scheiden.

De geboorte
Voor de bevalling trekt het vrouwtje plukken haar bij zichzelf uit en maakt daar samen met strooisel een nestje van. Zorg er voor dat de voedster een rustige plek heeft om haar nest te maken, bijvoorbeeld een afgesloten nachthok. Ook kun je een speciale nestkist kopen of maken.
Konijnen dragen 29-33 dagen. Een nest bestaat meestal uit drie tot acht jongen. Konijnen worden snel achter elkaar geboren. De moeder likt ze schoon en eet de nageboortes op. Konijnenjongen hebben geen haar, geen tanden en de oogjes zijn dicht bij de geboorte. Deze gaan pas na 10 dagen open. Een voedster zorgt maar 2 keer per dag voor haar jongen, dit is heel normaal gedrag en niets om je zorgen over te maken. De jongen blijven ongeveer 3 weken in het nest en blijven bij hun moeder tot ze 6 weken oud zijn.
Het beste is om de mannetjes en vrouwtjes op een leeftijd van drie maanden te scheiden. Houd er rekening mee dat de moeder direct na de worp weer vruchtbaar is.