Teken

Teken

teekTeken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels, hierdoor kunnen ontstekingen en/of abcessen ontstaan. Daarnaast zijn teken ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziektes. Wereldwijd zijn er meer dan 850 tekensoorten.
De laatste jaren is er een duidelijke toename van een aantal teken en door teken aangebrachte ziekten bij mens en dier. Bepaalde ziekten die vroeger alleen in warme landen voorkwamen, worden inmiddels ook in toenemende mate bij honden in Nederland aangetroffen. Dit is het gevolg van de klimaatsverandering en van het feit dat de hond vaker mee op reis word genomen, waardoor andere tekensoorten en vreemde ziekten mee worden teruggebracht.

Afhankelijk van de weersomstandigheden worden teken in Nederland aangetroffen van maart tot oktober. Teken vinden we met name in bossen, parken, duinen en struikachtige gebieden. Teken houden zich hier schuil, totdat een geschikte gastheer langskomt waar zij zich op laten vallen. Eenmaal beland op uw hond zuigen ze zich vast in de huid en drinken zich vol met bloed.

Hoe behandelt u uw hond ?
Er zijn verschillende middelen te koop zoals; spray’s, spot-on ampullen (pipet in de nek), shampoo’s of tekenbanden. Deze middelen zorgen er voor dat de teek niet aan haakt of dat de teek binnen 24-48 uur loslaat. Als de hond een teek heeft, dan kunt u hem ook verwijderen met een tekenpincet of haak.

Trek nooit zomaar aan een teek. Er kunnen makkelijk lichaamsdelen van het dier achterblijven die later irritatie en ontsteking veroorzaken. En verdoof de teek nooit met alcohol of sigaret, want daardoor kan het gebeuren dat de teek zijn maaginhoud leegt in het lichaam van de hond, waardoor meer besmettingsgevaar optreedt.