Oudere hond

De oudere hond

Wat is oud? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren. Dit gaat niet helemaal op. Kleine hondenrassen kunnen vaak hoge leeftijden bereiken, terwijl de grote rassen niet zo oud worden. Voor kleine rassen is 14, 15 jaar geen uitzondering. Maar voor grote rassen (zoals de St. Bernard, Duitese Dog) is 10 jaar al een hoge leeftijd. Als we rekening houden met de grootte van de hond dan is voor de levensverwachting niet veel verschil tussen bastaarden en ras honden.

Ziektes
Net als bij ons gaat alles bij de oudere hond ook wat trager. Het uithoudingsvermogen neemt af, gezicht en gehoor worden minder en de hond heeft meer behoefte aan rust. Met het stijgen der jaren neemt ook de kans op ziektes toe.
Veel kwalen zijn gevolg van slijtage of veroudering van het weefsel.
Voorbeelden zijn staar, gewrichtsslijtage, gebitsproblemen en sommige hartklachten. Ook het afweerstelsel is minder actief, waardoor uw oudere hond meer kans heeft op allerlei infectie ziektes en gezwellen. Dit is de reden waarom ook een oudere hond elk jaar geënt en gecontroleerd moet worden. U kunt dit vergelijken met de griepprik voor oudere mensen. Door een regelmatige check up kunnen we in een vroeg stadium bijsturen en voorkomen, dat er daadwerkelijk serieuze klachten optreden.