Rat

DE RAT

rat2De tamme rat is niet te verdelen in rassen, maar in variëteiten. De variëteit bestaat dan weer uit de kleur, tekening, oorstand en vachtsoort. Ze zijn meestal erg sociaal en vinden het prettig om met 1 of meer soortgenoten van hetzelfde geslacht samen te leven. Ze houden van regelmaat en hebben graag veel aandacht. Ze zijn met name ‘s avonds actief, maar als ze overdag gevoerd worden en aandacht krijgen, willen ze ook dan best wakker blijven.

Huisvesting
Twee ratten (ongeacht het geslacht) hebben een kooi van minstens 80x80x50 cm. (bxhxd) nodig. In de kooi kunt je bijvoorbeeld plateau’s hangen om meer ruimte creeëren. Ratten houden ook graag van spelen en klimmen, dus vergeet geen speelgoed of buizen in de kooi te plaatsen. Let op dat het wel veilig is en dat de rat nergens tussen kan komen te zitten met zijn staart of pootjes.
De juiste bodembedekking (papier, beukensnipper) is ook erg belangrijk, Ratten hebben gevoelige longen, dus stoffige bodembedekking is ongeschikt.

Voeding
Ratten zijn alleseters. Ze worden gemakkelijk dik, wat hun gezondheid niet ten goede komt. Voer daarom veel fruit en groente aangevuld met speciaal rattenvoer.
Ze eten ongeveer 5-10 gram voer per 100 gr. lichaamsgewicht per dag.
Voer je ze uit de hand, let dan op, ratten kunnen niet zo goed zien, dus kunnen dan per ongeluk in je vingers bijten.

Voortplanting
Ratten zijn al met 5 weken geslachtsrijp; het is beter met fokken te wachten tot ze 3 maanden oud zijn. Haal het de mannetjes dus tijdig weg, ook na de geboorte is een moeder rat gelijk vruchtbaar. De draagtijd is 21-23 dagen en gemiddeld worden er dan 12 ratjes geboren.

Ziekte
Het is soms niet eenvoudig om aan een rat te zien of hij ziek is. De meeste ziektebeelden ontstaan bij ratten geleidelijk. Meestal herkent u het het snelst een gedragsverandering van de rat. Let verder op verlies van gewicht, vacht verandering, snotteren en het ontstaan van gezwellen. Zieke ratten blijven vaak wel normaal eten, maar worden wat minder actief. Mocht uw rat klachten hebben, dan is het verstandig er snel bij te zijn, hoe sneller u er bij bent, hoe meer er aan gedaan kan worden.