Gebit

Het gebit

Bij de geboorte hebben kittens nog geen tanden of kiezen.
De aanleg voor het melkgebit is wel aanwezig. Op een leeftijd van 3 tot 6 weken beginnen de eerste melktanden te verschijnen, dan volgen de hoektanden en als laatste de kiezen. Op een leeftijd van ongeveer 2 maanden is het melkgebit voltooid. Van ongeveer 4 tot 5e maand vindt de wisseling van het melkgebit naar het blijvend gebit plaats; dit is op 6-7 maanden is voltooid.

Een gezonde mondholte is van invloed op de algehele gezondheid van uw huisdier. Het tandvlees is voorzien van een dicht netwerk van kleine bloedvaatjes. In geval van tandvleesontsteking kunnen de bacteriën via het tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Vervolgens kunnen zij elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken, zoals in het hart, de lever en de nieren.

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen?
Door dagelijks de tanden van uw huisdier te poetsen wordt ophoping van tandplaque en daarmee vorming van tandsteen tegengegaan. Poetsen is de beste manier om tandvleesontsteking te voorkomen.
Daarnaast kunnen een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond houden van het gebit.