Vuurwerk

Bereid uw dier op tijd voor op vuurwerk

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Helaas voor hen zal het niet lang meer duren voor de eerste knallen weer gaan klinken.

Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden of met het downloaden van internet hiervan. Door het volume eerst zo zacht te zetten dat uw dier er nauwelijks aandacht voor heeft en tegelijk iets leuks met het dier te doen of hem iets lekkers te geven, leert hij het geluid negeren. Vervolgens kunt u het vuurwerkgeluid steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan bovenstaande methode op korte termijn de scherpe kantjes er soms wat afhalen als u bijtijds gaat oefenen.

Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen de angst dempen. Daar moet u soms wel enige tijd van tevoren mee beginnen, dus overleg dit alvast met uw dierenarts.

Bedenk alvast waar u rekening mee moet houden rond de jaarwisseling, zodat de avond zelf goed verloopt en het nieuwe jaar voor u en uw huisdieren goed begint!